Hieronder vind je kort een overzicht van de verschillende activiteiten;

  1. Paardrijden op Terschelling
  2. Surfspot Terschelling
  3. Fatbike tocht naar het drenkelingenhuisje
  4. Ga op safari in eigen land
  5. Zeehonden kijken met de TS3-Viking
  6. Een wijnproeverij op locatie
  7. Verassende “Shiatsu” massage
  8. Knutselen voor de kinderen
  9. Bijensafariop Terschelling

1. Paardrijden op Terschelling

Verken de duinen van Terschelling te paard

Stapvoets door de duinen of in galop over het strand, misschien wel de mooiste manier om Terschelling te ontdekken, te paard! De ruiterroutes leiden je door het bos en over het duin, bijna het hele eiland is voor ruiters toegankelijk. Alleen De Boschplaat is voor ruiters afgesloten, het strand is daarentegen over de hele lengte vrij voor ruiters en menners!

De afgelopen jaren heeft Staatsbosbeheer de ruiterroutes flink uitgebreid waardoor er nu bijna 60 kilometer aan ruiterroutes beschikbaar zijn. Wat houdt je nog tegen?

Wanneer je al enige ervaring hebt kun je bij Rijpaardenverhuur Lok terecht voor een “ervaren ruiterrit” door het bos- de duinen en over het strand of een avondrit bij zonsondergang. Bekijk hier de prijzen of ga naar de website voor meer informatie.

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor de kleintjes? Bij De Prairie huur je je eigen wandelpony en kun je gezellig met de kleinsten een rondje door het bos. Bekijk hier de prijzen of ga naar de website voor meer informatie. Op zoek naar een uitdagende rit? Bij de Prairie kun je je opgeven voor een rit met Ijslanders, dit eigenwijze ras staat bekend om de tolt en telgang, een unieke ervaring!

2. Surfspot Terschelling

Terschelling, een walhalla voor surfers, wind- en kitesurfers

Misschien nog niet bij iedereen bekend als ware surfspot maar Terschelling heeft zowel beginners als ervaren surfers veel te bieden. Door de Noordelijke ligging en de verscheidene zandbanken voor de kust ontstaan hier vaker hogere golven dan in het Westen van het land. Bij de juiste windrichting- en stroming kunnen de golven bij Terschelling een hoogte bereiken van wel drie tot vier meter!

Wanneer je voor het eerst gaat surfen is het verstandig om een les te boeken. Tijdens de les zal de instructeur uitleggen hoe je op je plank moet liggen en hoe je het beste kunt gaan staan. Ook krijg je een korte uitleg over de condities, wat is stroming, hoe ontstaat een golf en waar moet ik in het water op letten? Wanneer je de eerste les op het droge hebt gehad ga je met je plank het water in.

Het eerste surfgevoel doe je op in de branding, het gedeelte van de zee waar de golven breken. Waar het water ondiep wordt slaan de golven tegen de bodem waardoor deze breken. Je herkent de branding aan het witte schuin wat ontstaat door het omslaan van de golven. Het ondiepe water zorgt voor de ideale condities voor een beginnende surfer.

Boek nu je eerste surfles bij Gosurfing Terschelling, bekijk hier de prijzen of ga naar de website om je les te boeken. Heb je al enige ervaring en wordt het tijd voor de volgende stap, boek dan een privéles.

3. Fatbike tocht naar het drenkelingenhuisje

Met de mountainbike naar het einde van de wereld

Het drenkelingenhuisjes, zoals de naam al doet vermoeden, deed vroeger dienst als schuilplaats voor gestrande schippers. Het huisje op palen bood een schuilplaats aan schipbreukelingen die de kust van Terschelling wisten te bereiken. Door een metalen bol “de Sjouw” te hijsen konden zij dorpsbewoners om hulp roepen.

Het huidige drenkelingenhuisje is in 1999 volledig herbouwd door de Cultuur Historische Vereniging. Na verschillende stormen doorstaan te hebben dreigde het drenkelingenhuisje in 2015 te verzakken. Het schuilhuisje is daarom in de winter van 2015 verplaatst naar de huidige locatie, tussen paal 23 en 24, dichter bij de duinrand.

Waar je in de winter het drenkelingenhuisje kunt bereiken met een echte 4x4 is dit in de zomermaanden niet toegestaan. Nu kun je je wandelschoenen aantrekken en vanaf het Heartbreak Hotel over het strand richting het drenkelingenhuisje lopen maar het is toch al bijna 14km lopen, heen en terug. Stap daarom op de Fatbike samen met het eilandmeisje, onderweg vertelt zij verhalen over het eiland en eenmaal aangekomen bij het huisje is er tijd voor een bakje koffie en wat lekker. Kijk hier voor de prijzen of ga naar de website en boek jouw tocht.

4. Ga op Safari in eigen land

Op zoek naar de “Big Five” van Nederland

Heb jij wel eens gehoord van “De Grote Vijf”? Staatsbosbeheer heeft de Grote Vijf van Nederland opgesteld, vernoemd naar de welbekende “Big Five” van Afrika. De Grote Vijf van Nederland bestaan uit de bever, het edelhert, de ree, het wilde zwijn en de zeehond.

In samenwerking met Staatsbosbeheer heeft Maarten Sjoers van Ecosafari Terschellling een verrassende nieuwe excursie opgezet. In 100% elektrische terreinwagentjes ga je samen met een gids op pad door de prachtige natuurgebieden van het eiland. Omdat de duurzame wagens 100% elektrische en geruisloos zijn heeft Staatsbosbeheer speciale gebieden opengesteld die normaal gesproken niet toegankelijk zijn.

De tochten worden georganiseerd in de schemerige uren, ’s ochtends net na zonsopkomst en in de avond net voor zonsondergang. Dit geeft jou de meeste kans om de ree, een van de Grote Vijf, te spotten langs de bosrand. Qua grootte is de ree het beste te vergelijken met een grote hond, een mannetjes ree, een bok, kan een gewicht bereiken tot 35kg. Net als het edelhert verliest ook de ree ieder jaar zijn gewei. In de winter wordt het gewei afgeworpen waarna deze in het voorjaar opnieuw weer terug groeit.

Naast de reeën krijg je ook de kans om verschillende soorten vogels tegen te komen, zo bestaat de kans dat je een velduil of buizerd ziet. Vogelwachters op de Boschplaat hebben zelfs melding gemaakt van meer exotische soorten waaronder de visarend en de torenvalk. Bekijk hier meer informatie over de Ecosafari of boek direct jouw plekje via de website.

5. Zeehonden kijken met de TS3 - Viking

Nummer twee op de lijst van de Grote Vijf, de zeehond

In de Waddenzee vind je twee verschillende soorten zeehonden, de gewone zeehond (Phoca Vitulina) en de grijze zeehond (Halichoerus Grypus). De gewone zeehond komt het meeste voor in Nederland en is herkenbaar aan de grote ronde kop met stompe snuit, daarnaast heeft de gewone zeehond de “schattige” grote ronde ogen.

De grijze zeehond herken je aan de kegelvormige kop en de samengeknepen neusgaten. Daarnaast is de grijze zeehond groter dan de gewone zeehond, mannetjes kunnen wel twee en een half tot drie meter lang worden en 350kg wegen.

Wist je dat je de grootste populatie van grijze zeehonden vlakbij Terschelling verblijft? Je vind ze op de Richel, een zandplaat ten Westen van Terschelling. Wil je ze een keertje van dichtbij zien? Ga op ontdekkingstocht met de TS3 – Viking, een voormalige garnalenkotter die je nu kunt boeken voor een ontdekkingstocht over de waddenzee. Onderweg krijg je niet alleen de kans om zeehonden te kijken maar laat de kapitein ook de visnetten te water, zo vang je onderweg verschillende vissen, zeesterren, garnalen en kwalletjes. De kapitein lost devangst in de waterbak aan boord, hier vertelt hij over de verschillende dieren die zojuist zijn gevangen. Na afloop worden alle vissen en andere diertjes weer terug de zee in gelaten.

Wil je een keertje mee op de ontdekkingstocht? Bekijk hier de foto’s van de TS3 - Viking of boek direct je tocht via de website.

P.s. er is een speciale rolstoellift aan boord, dit is echt een activiteit voor jong en oud!

6. Een wijnproeverij op locatie

Organiseer een wijnproeverij op je vakantieadres

De ene wijn kun je het beste serveren bij kamertemperatuur terwijl de andere wijn juist gekoeld veel beter smaakt. Houdt jij van wijn en wil en wil je graag meer weten over de verschillende wijnen? Organiseer samen met vrienden of familie een echte proeverij bij je thuis.

Samen met Lidy Tuil ontdek jij welke wijn je lekker vindt en bij welk gerecht deze het beste past. Lidy heeft na de hotelschool gewerkt als kok en gastvrouw, nu organiseert zij samen met jou een echte wijn- en spijsproeverij. Tijdens de twee tot twee en een half uur durende proeverij komen er zes verschillende wijnen en bijhorende gerechtjes aan bod.

Je organiseert al een eigen proeverij vanaf 175 euro voor vijf personen. Nieuwsgierig? Bekijk hier meer informatie of ga naar de website en boek direct jouw eigen proeverij.

7. Verassende “Shiatsu” massage

Ontspannen op Terschelling

Na een middag surfen op de golven of een lange tocht naar het drenkelingenhuisje is het tijd voor wat ontspanning. Nu kun je natuurlijk een klassieke massage boeken maar je kunt ook eens iets anders proberen. Heb jij wel eens gehoord van een “Shiatsu” massage?

Shiatsu betekent letterlijk “vingerdruk”, door druk op het lichaam uit te oefenen met de duimen en vingers ontspannen de spieren en kan het lichaam weer ontspannen. Misschien kun je Shiatsu wel vergelijken met accupunctuur maar dan zonder de naalden.

Wil je meer weten over de behandeling? Kijk hier voor meer informatie of boek direct je behandeling online.

Voor diegene die het prettig vindt, je mag tijdens een Shiatsu behandeling je kleren aanhouden.

8. Knutselen voor de kinderen

Stoere activiteiten voor kinderen vanaf zes jaar

Ken jij het nog van vroeger, stiekem fikkie stoken met je vrienden? Tegenwoordig besteden kinderen misschien meer tijd op hun tablet dan dat ze buiten spelen. Maar het kan ook anders!

Onder leiding van Femke Tieland kunnen kinderen lekker fikkie stoken, hout bewerken of sieraden maken. Als ouders mag je meehelpen, maar je kunt je ook even terug trekken op het naastgelegen terras of genieten van de bosrijke natuur in de omgeving.

De verschillende activiteiten worden in de ochtend georganiseerd, kijk hier voor de agenda. Wil je alvast een plekje reserveren? Ga naar de website van het Stoerbos.

9. Bijensafari op Terschelling

Wanneer je aan bijen denkt, denk je misschien “Oh die beestjes die steken”, maar wist je dat alleen de vrouwtjes bijen kunnen steken? De vrouwelijke bijen noemen we een werksters, zij zorgen voor het voedsel binnen de kolonie. Ze vliegen van bloem naar bloem en verzamelen zo stuifmeel voor de om de kleintjes (larven) te voeden.

Onbewust zorgen ze voor de bestuiving van de verschillende bloemen, planten en bomen die ze bezoeken. Zo zorgen de bijen er voor dat er niet alleen aardbeien en blauwe bessen kunnen groeien maar ook appels en peren, best wel interessant!

Wil je nu meer weten over bijen en hun bijdrage aan de natuur, of wil je gewoon een keertje honing komen proeven? Geef je op voor de bijensafari of een proeverij bij het bijenpark Terschelling. Benieuwd welke activiteiten er nog meer worden georganiseerd, kijk eens op de site bij de cursussen.